A CALAF Grup entenem la innovació com una eina al servei de la sostenibilitat i el progrés social. Per això, apostem per un model d’innovació responsable i desenvolupem solucions tecnològiques avançades que no només milloren l’eficiència dels processos, sinó que també contribueixen activament a la protecció del medi ambient i a una economia circular.

La nostra aposta per la innovació responsable es basa en la recerca constant, l’ús ètic de la tecnologia i el compromís amb un futur més net, intel·ligent i just per a tothom.

Impulsem la innovació des de dins

Creiem que la innovació comença a casa. Per això, fomentem una cultura d’idees oberta i col·laborativa entre tots els equips. Comptem amb una Comissió d’Innovació interna que té com a missió recollir propostes dels treballadors, avaluar-ne la viabilitat i impulsar el desenvolupament de les més prometedores. Aquesta estructura ens permet detectar oportunitats, millorar processos i generar valor de manera constant, aprofitant el talent i la creativitat de les persones que formen part de la nostra organització.

Compromesos amb la innovació col·laborativa

No només impulsem la innovació internament, sinó que també participem activament en projectes externs d’R+D+i en col·laboració amb altres empreses, centres tecnològics i institucions. Aquests projectes ens permeten estar a l’avantguarda del sector, explorar noves solucions tecnològiques i contribuir a la construcció d’un futur més sostenible.

Eclipse

Técnicas Reunidas encapçala el projecte ECLIPSE, una iniciativa d’investigació per avançar en el reciclatge de residus plàstics complexos. El projecte ha estat seleccionat dins del programa Misiones Ciencia e Innovación del CDTI (Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial), i ha estat el tercer millor valorat d’un total de 111 propostes presentades.

L’objectiu d’ECLIPSE és desenvolupar noves tecnologies que permetin aprofitar aquests plàstics difícils de reciclar, millorant processos com la separació, purificació i transformació química per obtenir nous materials reutilitzables. Aquesta iniciativa contribuirà a reduir l’ús de recursos naturals i la contaminació, i forma part de l’estratègia d’economia circular i lluita contra el canvi climàtic.

El projecte compta amb un consorci format per vuit empreses que cobreixen tota la cadena de valor del reciclatge (com SEAT, Repsol, ACTECO o PICVISA), amb la coordinació del centre tecnològic CETIM.


Picvisa
4.0

El projecte PICVISA4.0 té com a objectiu digitalitzar els equips de separació de residus sòlids mitjançant tecnologies com la intel·ligència artificial, el big data i els bessons digitals. Amb això, es vol aconseguir que els equips siguin més intel·ligents, autònoms i puguin controlar-se a distància, avançant cap a la Indústria 4.0.

El projecte desenvoluparà tres eines clau:

Plataforma de dades centralitzada, que recollirà i analitzarà dades dels equips (com materials, temps de funcionament, eficiència o sensors).

Connectivitat i bessó digital, per al manteniment preventiu i el diagnòstic tècnic remot.

IA per a l’optimització en temps real, que permetrà ajustar automàticament els equips segons l’entorn i el tipus de residu.

Aquest projecte representa un salt tecnològic per al sector del reciclatge, ja que integra intel·ligència artificial i altres eines digitals en els sistemes de visió artificial.

PICVISA4.0 ha estat finançat per la convocatòria 2021 d’ajudes a projectes d’IA impulsada per RED.ES, amb suport de la Unió Europea.


Gripper

Amb el suport d’ACCIÓ i l’ARC, desenvolupem el projecte “Tecnologia per a l’automatització del procés de classificació i separació de residus de construcció i demolició”, dins la convocatòria NUCLIS de R+D en Economia Circular (2021).

L’objectiu ha estat crear una solució robotitzada amb intel·ligència artificial per millorar la classificació automàtica dels residus d’obra, augmentant la reutilització i el reciclatge i fomentant l’Economia Circular al sector de la construcció a Catalunya.


Leather
Eyes

Leather Cluster Barcelona, Curtidos Badia i Picvisa han desenvolupat un projecte col·laboratiu per aplicar tecnologia i innovació al procés de classificació de pells. L’objectiu ha estat fer-lo més objectiu i regular, aportant dades que ajudin a avaluar millor la qualitat de la matèria primera i optimitzar-ne la compra. Aquesta fase és clau per al sector, ja que la pell representa prop del 50% del cost total de fabricació.

El projecte ha estat finançat per ACCIÓ dins del programa Catalunya Clústers 2021-2023.


Wastesesal

En els últims anys, la intel·ligència artificial ha millorat notablement la qualitat i eficiència en la selecció de residus, però depèn d’un costós procés manual d’etiquetatge d’imatges. El projecte WASTESESAL, liderat per PICVISA amb el suport d’ACCIÓ, té com a objectiu desenvolupar una eina basada en IA capaç d’autoaprendre mitjançant la incorporació contínua de noves imatges, automatitzant la classificació i l’etiquetatge de residus.


Retexcat

RETEXCAT és una iniciativa col·laborativa d’empreses del sector tèxtil català, des de la indústria fins a les marques de moda, emmarcada en el Pacte per la Moda Circular. El projecte reuneix 15 iniciatives interconnectades que promouen l’Economia Circular, amb l’objectiu de transformar el tèxtil postconsum en matèria primera secundària i avançar cap a la seva industrialització a Catalunya.

El projecte compta amb el suport i cofinançament de l’Agència de Residus de Catalunya.


MoeBIOS

El projecte MoeBIOS busca liderar la innovació en el reciclatge de bioplàstics, transformant els residus en oportunitats. La missió és restaurar la salut dels oceans, assegurant que els productes reciclats superin la qualitat i funcionalitat dels materials originals.

MoeBIOS proposa implementar una nova cadena de valor que integri processos avançats de classificació, condicionament i valorització dins de la infraestructura existent de les instal·lacions industrials de reciclatge. El projecte se centra en bioplàstics que no disposen de processos de reciclatge establerts, com PLA, PHA, PBS i PEF, amb la possible inclusió de PBAT. Els processos de reciclatge tenen com a objectiu aconseguir almenys la mateixa qualitat i funcionalitat que els materials originals.


iBot4CRMs

Robòtica impulsada per IA per reduir la dependència d’Europa dels materials natius importats. Els materials crítics (CRMs) són fonamentals per a la producció d’una àmplia gamma de productes electrònics i automobilístics, així com per a l’avanç de les tecnologies sostenibles.

Europa depèn actualment d’una quantitat limitada de fonts primàries llunyanes per a aquests materials, la qual cosa fa que la seva cadena de subministrament sigui vulnerable a interrupcions i xocs.

Amb la creixent demanda, cal trobar solucions per garantir un subministrament estable de CRMs en els pròxims anys.


Medinspain

El projecte MEDINSPAIN reuneix un consorci d’entitats líders en reciclatge, tractament de residus i digitalització, amb l’objectiu d’optimitzar recursos i aprofitar els residus de les bateries i les bateries de final de vida. El projecte busca:

Reutilitzar les bateries en segona vida i extreure materials crítics (liti, cobalt, níquel i grafit) per a noves bateries i altres indústries.

Automatitzar processos de classificació, descàrrega i desmuntatge.

Desenvolupar solucions preindustrials i crear un passaport digital per a la traçabilitat de processos i productes.